Kleurrijk Krimpenerwaard

Lees hier de verhalen

Kleurrijk Krimpenerwaard

is een serie portretten van vrouwen die onze interculturele samenleving een gezicht geven.

Het doel van dit project is om van de veertig nationaliteiten (allochtoon en autochtoon) die in onze polder wonen zoveel mogelijk vrouwen te spreken en hun verhalen naar buiten te brengen voor iedereen die wil weten hoe onze samenleving wordt gerecreëerd. Het legt het onderliggend stramien bloot waarop de maatschappij verandert. Het project is niet klaar, en wordt misschien ook niet zoals oorspronkelijk bedoeld, de reis is immers belangrijker dan het doel.

Ik wilde mijn blik verruimen, liefst op wereldreis gaan, totdat ik inzag dat ik de wereld al binnen handbereik heb, in mijn eigen stadje en streek. Het leek me aardig iedereen daarvan te laten meegenieten. De Krimpenerwaard is een typisch Hollandse polder; eindeloos veel rechte sloten met witte zwanen en bonte koeien in klaverrijke weilanden; rivieren met in de lente gouden dotters langs de oevers, waar vroeger struise boerinnen vooral de dienst uitmaakten. De tegenwoordige samenleving is multicultureel en divers in alle kleuren. Vrouwen komen om allerlei redenen naar Nederland, en zijn niet alleen maar hulpbehoevend. Met hun veerkracht, besluitvaardigheid en levenservaring dragen ze blijvend bij.

Wekelijks kreeg ik in een krant een hele pagina en de vrije hand die in te vullen met mijn interviews. Later kwam daar RTV Krimpenerwaard bij, en de verhalen staan op mijn Facebookpagina Kleurrijk Krimpenerwaard, die soms wel drieduizend views krijgen. Het is educatief enerzijds en bevordert de integratie aan de andere kant; men krijgt interesse en plezier in elkaar. Want waar ik bij sommige vrouwen aanvankelijk nogal wat verlegenheid tegenkwam, helpen ze elkaar met hun verhalen nu over de drempel, waardoor het project zelf ook deel van die verandering wordt en een Kleurrijk Krimpenerwaard ontluikt.

Ga je met mij mee op wereldreis in de polder?